LANDSKAPSINSTALLASJONENE I FEKJO KULTURMINNEPARK

Disse montasjene, som ligger idyllisk til ved de gamle vikinggravene på Fekjo i Ustedalen, så dagens lys i 2001 etter et samarbeid mellom de lokale kunstnerne Gunveig Nerol (født 1958 – anerkjent billedkunstner med dristige og spennende uttrykksformer), Terje Isungset (født 1964 – regnes som en av de mest kreative og nyskapende musikere innen sin sjanger), Hol kommune og med støtte fra Norsk Kulturråd.

Besøkende kan vandre mellom flere montasjer hvor spesielt farger og lyd er vesentlige elementer. I dette lydhusprosjektet finner vi engasjerende samtidskunst hvor kunstnerne har vært opptatt av å gå i dialog med den kulturelle historien i området.

Legg også merke til parallellene til landskapet og naturen. Mange av disse effektene tror jeg neppe en gang kunstnerne selv hadde forutsett, men ved å være tilstrekkelig følsom for inntrykk kan alle og enhver få seg noen overraskelser. Se for eksempel på rytmen som dannes av lydhusenes profil og den godt synlige fjelltoppen i sør, Natten. Eller legg merke til hvordan bladverket og vekstformen til geiteramsen, som ut på sommeren trer fram i store mengder rundt skulpturene, gjenspeiler og utfyller installasjonene.

Opplevelsene vil i stor grad avhenge av tid på døgnet, værforhold osv. Personlig foretrekker jeg juli/august med lav kveldsol, der lysbunter penetrerer de fargede glassene og kaster reflekser og flimrende mønster over metallkonstruksjonene. Litt vindstreif får geiteramsen til å bølge seg fram og tilbake i de lange skyggene – kanskje det til og med er nok luftstrømninger til at lydhusene spiller opp…

Ta også en titt gjennom de utsparrede åpningene med og uten glass fra innsiden av byggverkene. Se på alle de isolerte bildene som plutselig dukker opp med de svarte smijernskonstruksjonene som innramminger og visuelle punktum. Er du ekstra heldig blir du kanskje ledsaget med bakgrunnsmusikk av den lille uanselige fuglen hagesangeren, som de siste årene har hatt tilhold i området. Dens ekstremt vakre, sterke og pludrende toner gir ro i sjelen.

Ingen grunn til ikke å ta seg en tur…

Terje Isungset og Gunveig Nerol fotografert under ferdigstillelsen av skulpturene våren 2001

Serie fra Fekjo!!